Blog

Zonder het te weten heb ik 2 jaar geleden de laatste server gekocht voor Yes-co. Ons Serverpark zal de komende 2 jaar langzaam tot een berg oud ijzer verworden.


Yes-co gaat ‘all the way’ de ‘cloud’* in. En niet alleen met het Yes-co CRM-platform. Ook onze kantoorserver, het trouwe beestje, zal vervroegd uittreden. Wij werken inmiddels al ruim een jaar met Google Apps, de gratis online Office Suite van Google. Ook het ‘serven’ van onze e-mail laten wij (gratis) door Google verzorgen, dat kan gewoon onder je eigen domeinnaam. Ik vind het allemaal briljant. Je profiteert ook binnen Gmail en Google-Apps van de zoekracht van Google. De traditionele mappenindeling is daarom niet langer nodig. Ook het heen en weer sturen van documenten is verleden tijd. Of ik nu samenwerk met collega’s of externe partners, documenten of excelsheets worden online gedeeld (je geeft anderen toegang tot jou documenten). Samenwerken krijgt op deze manier een totaal andere invulling.

Als Google het binnenkort ook nog mogelijk maakt om middels een interface (API) variabelen naar je document te kunnen schieten, en dat kan niet lang uitblijven, dan is Google Apps een volwaardig alternatief voor MS Office.

Wat moet je daar als makelaar mee? Realiseer je dat een lokaal netwerk, een lokale server, lokale office- en emailsoftware, niet langer een must zijn voor een professioneel makelaarskantoor. De kosten liggen zoveel hoger dan die van de alternatieven (er zijn er meer, naast Google). Om nog maar te zwijgen van de zorgen en het backup gedoe. Als ik vandaag een makelaarskantoor (god behoede me) of een andere startup zou beginnen dan zou ik direct de cloud in gaan. Geef  iedereen een laptop en (draadloze) internet toegang en je bent in business, binnen een paar uur, altijd en overal.

Kun je hier ook als bestaand makelaarskantoor je voordeel mee doen? Jazeker, gisteren sprak ik met Gerard de Gier van Hoekstra en Van Eck en Hendriks. Beide organisaties gaan over op Google Apps en Gmail. Ik vind het altijd weer fantastisch als ik  in praktijk ervaar dat er organisaties zijn die wel degelijk in staat zijn om stap voor stap nieuwe technologie in hun voordeel te benutten. Als ik jou was makelaar zou ik me ook maar eens online oriënteren. Ennuh je hoeft er echt geen IT-nerd voor te zijn.

Voor jou gemak: http://www.google.com/apps/intl/nl/business/index.html

Heb je zelf ervaring met Google Apps, of heb je vragen of bedenkingen we staan je graag met raad en daad terzijde.

* De “cloud” (nederlands: wolk) staat voor het internet en de delen en acties van de applicatie die niet op de machine van de gebruiker plaatsvinden. Dit concept wordt gebruikt om de gebruiker niet meer te verplichten uitgebreide kennis of controle te hebben over de technologie die ze gebruiken. Cloud Computing oogt vooral op hogere algemene efficiëntie van software. Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing